Oproep: BVMZ zoekt OR-en die hun eigen verhaal hebben

‘De OR heeft een eigen verhaal in een eigen taal.’

De Branchevereniging medezeggenschap (BVMZ) zoekt OR-en die hun eigen verhaal hebben. Die met hun overlegpartner in dialoog zijn, waarbij die twee verschillende werkelijkheden tot hun recht mogen komen. Ken je deze? Stuur deze namen door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat ze in het webinar op 22 september ook een eigen verhaal kunnen geven. Het webinar wordt georganiseerd als opmaat voor de Expert Meeting IV op 28 oktover 2021 van de BVMZ.

Wil je als OR er vroeg bij betrokken zijn, dan is afwachten minder succesvol. Vragen stellen helpt ook niet. Als de OR invloed wil hebben op de strategie van de organisatie, heeft deze een eigen verhaal als ankerpunt nodig. Een eigen verhaal in een eigen taal. Daarmee kan de OR bijdragen aan de vorming van een besluit.

Eigen taal: geen verhullende “managementspeak” van de directie, maar een eigen taal met eigen woorden. Woorden creëren immers een eigen werkelijkheid. “Output” bijvoorbeeld is in feite het resultaat van het werk van mensen, overheadkosten is geld dat (eerst) op de ‘werkvloer’ verdiend moet worden. Een patiënt is geen cliënt, een burger is geen klant en wanneer een ambtenaar een burger helpt levert hij geen product maar verleent een dienst.

Zo gaan twee werkelijkheden (die van directie en die van medewerkers) met elkaar in dialoog, horen elkaars woorden echt en begrijpen elkaar. Dat vergroot de kans op uitvoerbare besluiten. En door een eigen verhaal te vertellen, wordt de professionaliteit van medewerkers erkend en ondersteund.

© NVMz | Sitemap | Privacy