Skip to main content
Schijf je hier in voor onze nieuwsbrief:

Februari MZ-maand is begonnen!

07 februari 2024

Het is zover: de aftrap van Februari MZ-maand is achter de rug. Op landgoed Zonheuvel kwamen ongeveer 90 MZ-professionals en OR-leden van verschillende organisaties bij elkaar voor een afwisselende middag met verschillende workshops én natuurlijk ook om te zien welke van de genomineerde Ondernemingsraden naar huis mocht gaan met de titel OR van het Jaar.

Vanuit het hele land kwamen trainers, medezeggenschappers en MZ-professionals naar Doorn om daar samen workshops te volgen en te praten over de maatschappelijke rol van de medezeggenschap. Ruben Houweling de (voorzitter CBM), Jaap Jongejan (voorzitter BVMZ) en Shirley Mathoera (voorzitter NVMZ) openden deze editie van de Maand van de Medezeggenschap en lichtten het thema toe. Hoe kan de medezeggenschap een essentiële rol vervullen in de beweging naar bijvoorbeeld een werkorganisatie waarin diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (nog) meer worden ervaren door de medewerkers? En welke mogelijkheden heeft een OR bij verder werken aan (fysiek en sociaal) veilige werkomstandigheden? Maar ook digitalisering is een onderwerp waarin de medezeggenschap aan de slag kan met  kansen en bedreigingen. Deze, en andere thema’s werden uitgewerkt in een viertal workshops.

Februari: Maand van de Medezeggenschap!

29 januari 2024

Februari: Maand van de Medezeggenschap!

Het is al enkele jaren een traditie: de Maand van de Medezeggenschap. Ook dit jaar zetten we deze goede gewoonte voort, maar wel op een ander moment in het jaar, namelijk in februari.

Veelzijdig programma

Wat niet verandert is de veelzijdige, actuele inhoud en het grote aanbod aan seminars, workshops etc., voor zowel OR-leden als Ambtelijk Secretarissen en bestuurders.

Verkiezing Ondernemingsraad van het Jaar: meld je nú aan!

20 november 2023

De Nederlandse Vereniging voor medezeggenschap (NVMz) organiseert opnieuw de verkiezing van de ondernemingsraad van het jaar. Wie gaat er ditmaal met de eer strijken? Heeft jouw OR iets voor elkaar gekregen waar je trots op bent? Of heb je een constructieve relatie met je bestuurder opgebouwd die als voorbeeld kan dienen voor anderen?

Stuur dan nu jouw motivatie van maximaal 300 woorden in per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In februari, tijdens de volgende maand van de medezeggenschap, zal de winnaar bekend worden gemaakt. De winnaar van de verkiezing ontvangt een jaarabonnement op de kennisbank OR in de praktijk twv € 739,00 en deelname aan een OR-event voor 3 deelnemers in 2024 naar keuze. En natuurlijk eeuwige roem en de mogelijkheid om een jaar lang de titel van ‘Beste OR van Nederland’ te voeren.

 Het insturen van jouw motivatie kan nog tot uiterlijk 15 december!

November MZ maand van start!

06 november 2023

Het is zover! Het is november en daarmee start de November MZ-maand. Ook dit jaar zijn er weer allerlei interessante activiteiten.

Zo zijn er rondetafelgesprekken, webinars, congressen en nog veel meer. We noemen er een paar: op 15 november is een webinar over tussentijdse verkiezingen, waarin je concrete handvatten geven over hoe tussentijdse verkiezingen sneller kunnen worden gehouden, maar ook wat je eventueel aan werving kan doen om te zorgen dat er voldoende animo is.

Op 28 november is er een inleiding op de Navigatormethode, en een dag later, op 29 november kun je aansluiten bijOrganisch organiseren, hoe houdt de OR greep op vluchtig veranderen?”. Ondernemingsraden geven vaak aan dat het lastig is organisatieveranderingen te volgen bij ‘organisch organiseren’ en ook om negatieve effecten aan te kaarten en om te buigen. Tijdens deze workshop krijg je kennis en praktische handvatten en antwoord op je vragen om meteen aan de slag te gaan. 

Tot slot noemen we nog de workshop “De OR en Psychologische & sociale veiligheid” op 30 november. De rol van de OR bij dit onderwerp is groot, maar het is soms lastig om te bepalen wat je als MZ in praktische zin kunt doen.

Hierboven hebben we een paar activiteiten belicht, maar er is natuurlijk veel meer… kijkt op November MZ maand voor de complete lijst, je kunt je hier ook nog voor de verschillende activiteiten inschrijven. 

Vooraankondiging November MZ-maand: “Medezeggenschap als maatschappelijke verbinder”

07 augustus 2023

Het thema voor 2023 van het jaarlijks terugkerende evenement “November MZ-maand” is bekend:
“Medezeggenschap als maatschappelijke verbinder”. In november zullen er allerlei activiteiten worden georganiseerd door o.a. de SER en de NVMZ. Die zijn doorgaans van hoog niveau en grotendeels gratis te volgen. November MZ-maand is sinds enkele jaren een vast evenement waarin aandacht is voor de belangrijke positie die medezeggenschap inneemt in vele organisaties. Dit gebeurt aan de hand van actuele thema’s. Tijdens deze maand worden door verschillende partijen uit de medezeggenschap workshops en/of sessies georganiseerd voor iedereen die te maken heeft met of geïnteresseerd is in medezeggenschap. 
We houden jullie op de hoogte van de data en de verdere invulling!

Duurzame inzetbaarheid: NVMz pleit voor instemmingsrecht

23 maart 2023

Vanaf september kunnen werkgevers subsidie aanvragen voor projecten over duurzame inzetbaarheid binnen hun organisatie. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betaalt maximaal 50% van de duurzaamheidstrajecten (met een minimum van € 75.000 per project). Daarbij is één van de voorwaarden is dat ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen betrokken zijn bij het bedenken van deze projecten.

De overheid heeft een internetconsultatie opengesteld om goede ideeën voor de verdere uitvoering op te halen. De NVMz heeft hierop gereageerd. Onze inbreng is dat we vinden dat ondernemingsraden instemmingsrecht moeten hebben op de duurzaamheidsprojecten waarop subsidie wordt aangevraagd. Want bij zo’n belangrijk onderwerp moet, zo vindt de NVMz, de ondernemingsraad een essentiële rol spelen. Benieuwd naar wat we precies hebben ingebracht bij de internetconsultatie?

Oproep: Verkiezing ondernemingsraad van het jaar!   

23 maart 2023De Nederlandse Vereniging voor medezeggenschap (NVMz) organiseert opnieuw de verkiezing van de ondernemingsraad van het jaar. Tijdens de vorige editie was de or van Waterschap Rivierenland de trotse winnaar. Wie gaat er ditmaal met de eer strijken? In de uitvoering werkt NVMz samen met ORnet/OR magazine. Een mooi initiatief om het belang van medezeggenschap in de schijnwerpers te zetten! 

Interview maand van de medezeggenschap door NVMz voorzitter Shirley Mathoera

01 november 2022

Onze voorzitter Shirley Mathoera gaf een aantal dagen geleden een interview bij SBI Formaat over de Maand van de medezeggenschap.

November is de Maand van de Medezeggenschap. Om aandacht te vragen voor de belangrijke positie die medezeggenschap inneemt binnen organisaties wordt bijna iedere dag in november een gratis activiteit aangeboden door het MZ-netwerk. Shirley Mathoera, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap, vertelt: “Ik kan helpen het verschil te maken, maar alleen met elkaar kunnen we zorgen voor verandering.”

Met korting naar OR Live!

08 oktober 2022

Op 12 oktober vindt het jaarlijkse evenement OR Live weer plaats – hét evenement voor Medezeggenschappers en ambtelijk secretarissen. Op OR Live kun je kiezen uit ruim 70 workshop en er is volop gelegenheid om kennis te maken met allerlei opleidings- en adviesbureaus. Dit jaar is ook de NVMZ aanwezig. We mogen 10 NVMZ-leden 25% korting aanbieden op de entreeprijs. 

Wil jij met korting naar OR Live? Vul dan dit aanmeldformulier in en gebruik de unieke kortingscode “NVM”.  Wees er snel bij want op = op…

Ben/ken jij een bestuurder van een medezeggenschapsplatform: we nodigen jou uit!

15 augustus 2022

Op maandag 14 november wordt na enige tijd weer een informatieve-/netwerkbijeenkomst georganiseerd voor bestuursleden van medezeggenschapsplatforms.  Lees hieronder meer over deze bijeenkomst, vul de enquete in en meld je aan!