Skip to main content
Schijf je hier in voor onze nieuwsbrief:

Een terugblik op de NVMz themamiddag "De strategie van verbinding"

Wat houdt sociale innovatie in? En welke kansen biedt dit voor de medezeggenschap? Tijdens de themamiddag van de NVMz, en tevens haar 25-jarig jubileum, op 15 maart zijn bijzondere sprekers hierover in dialoog gegaan met de aanwezige NVMz-leden. Daarnaast werd ook de prijs voor de “Ondernemingsraad van het Jaar” uitgereikt, en was er voor de aanwezigen uiteraard volop de gelegenheid tot het versterken en uitbreiden van het eigen netwerk.

Landgoed Zonheuvel was de locatie van een interessante en veelzijdige themamiddag. De titel was “De strategie van verbinding”. Het onderwerp waarover twee sprekers kwamen vertellen was “sociale innovatie”

Prof. Dr. Henk Volberda, Professor Innovatie en Strategie aan de UvA, gaf in zijn interactieve presentatie informatie over nieuwe manieren van managen, organiseren, werken en samenwerken. Sociale innovatie gaat om het herkennen, verwerven, integreren en toepassen van kennis. Begrippen als ‘flexibel organiseren’, ‘dynamisch management’ en ‘dienend leiderschap’ staan centraal. Het vraagt ook flexibiliteit in vaardigheden van medewerkers, en co-creatie door externe netwerken en allianties. 

HKH Prinses Laurentien der Nederlanden nam in haar bijdrage de presentatie van haar voorganger als uitgangspunt en bouwde vervolgens met de aanwezigen in de zaal een dialoog op over hoe je vorm kunt geven aan de sociale dialoog – als individu, als maatschappij én als medezeggenschap. Welke kansen zijn er, maar ook: welke hindernissen zijn er te overwinnen?

Antoinette Vonk over de NVMz themamiddag: “Het was een leuke leerzame en interactieve middag, met interessante sprekers waaronder Prinses Laurentien. Super zoals zij haar voorbereide notities aan de kant zette om met ons een inspirerend gesprek te voeren over Medezeggenschap!” 

Een laatste onderdeel van de themamiddag was de spannende uitreiking van de eervolle “Ondernemingsraad van het Jaar”-prijs. Er waren drie genomineerden: de Ondernemingsraden van respectievelijk Albert Heijn, Abrona en Waterschap Rivierenland. Deze laatste OR kreeg de prijs overhandigd, en wel door Prof. Dr. Mr. Evert Verhulp (Hoogleraar Arbeidsrecht UvA). Waterschap Rivierenland had een mooie casus ingediend waarin vele aspecten van het medezeggenschapswerk samenkwamen: visie, achterban en vooral het samenwerken. 

Na deze feestelijke uitreiking werd de bijeenkomst afgesloten en was er nog de gelegenheid om, met een drankje en hapje, na te praten over de bijeenkomst. 
Kortom, het was een leerzame, interactieve én gezellige middag. Lees hier ook het stuk dat ORnet over de themamiddag heeft geschreven.

Kijk voor de handouts van de presentatie van Prof. Dr. Henk Volberda hier, en voor meer informatie over waar HKH Prinses Laurentien der Nederlanden het met ons over heeft gehad hier

IMG 20220315 WA0007